Un estudo liderado polo Centro Singular de Investigación en Medicamento Molecular e Enfermidades Crónicas (CiMUS), da Universidade de Santiago de Compostela (USC) revelou que certas neuronas son capaces de modificar a composición da microbiota intestinal en cuestión de dúas horas.
Segundo trasladou a universidade nunha nota de prensa, o estudo, no que o Cimus colaborou con Clínic-IDIBAPS e a Universidade Católica de Lovaina, representa un cambio de paradigma que amplía a regulación da microbiota intestinal máis aló da dieta e dos ritmos circadianos.
Así, os resultados mostraron que os cambios inducidos polo cerebro acompáñanse dunha reconfiguración das vías neuronais que chegan ao duodeno e a unha activación do sistema nervioso simpático, a parte de de o sistema nervioso autónomo responsable, entre outros, das respostas á tensión.
Nesta liña, o estudo sinala que esta modulación é anatomicamente específica, é dicir, as distintas rexións do intestino responden de maneira diferente segundo as neuronas activadas nun momento dado. Finalmente, observaron que a obesidade inducida pola dieta reduciu esta capacidade do cerebro para regular a microbiota.
Dous investigadores do grupo Metabolismo Molecular CiMUS da USC, Sara Martínez e Rubén Nogueiras, destacaron que os resultados supoñen un novo enfoque na maneira de entender como a microbiota intestinal comunícase cos órganos.
Con todo, explicaron, os resultados mostran que o cerebro pode regular de maneira “moi rápida” os tipos de bacterias que habitan no intestino, o que podería ser “moi importante” para os axustes entre comidas e, a longo prazo, o control do peso corporal.