InicioECONOMÍAA USC analiza os cambios no sistema pesqueiro da anchoa no Golfo...

A USC analiza os cambios no sistema pesqueiro da anchoa no Golfo de Biscaia tras o colapso entre 2005 e 2010

Un estudo interdisciplinar da universidade compostelá revela que, malia a recuperación do stock de anchoa, o sistema socio-ecolóxico non recuperou as súas características previas

Publicado o

Xornal de Compostela

O sistema socio-ecolóxico da pesca da anchoa no Golfo de Biscaia experimentou importantes transformacións tras o peche da pescaría entre 2005 e 2010. Estas mudanzas foron analizadas na investigación internacional titulada ‘A systemic approach to analyzing post-collapse adaptations in the Bay of Biscay anchovy fishery’, recentemente publicada na revista científica Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. O estudo contou coa participación do profesor da Universidade de Santiago de Compostela e membro do CRETUS, Sebastián Villasante.

O traballo, que se posiciona como o primeiro estudo interdisciplinar sobre o impacto do peche desta especie en España e Francia, destaca que, malia a recuperación da poboación de anchoa, o sistema pesqueiro non volveu ao seu estado anterior ao colapso, perdéndose características socio-económicas significativas.

RESPOSTAS DESIGUAIS ANTE O COLAPSO

Os investigadores constataron que as perdas e ganancias derivadas do colapso da pesca da anchoa variaron entre os diferentes actores do sistema pesqueiro. En Francia, a redución máis significativa produciuse nos arrastreiros peláxicos, cunha diminución do 70% da flota. Pola súa banda, a flota vasca de cerqueiros tamén experimentou unha redución do 40% entre 2001 e 2009, mentres que a española viu reducida a súa capacidade nun 22%.

En Galicia, unha das rexións máis importantes para a pesca da anchoa en España, os comportamentos foron diferentes. Segundo o profesor Villasante, “moitos profesionais desprazáronse temporalmente ao sector da construción, pero volveron á pesca unha vez recuperado o stock na década de 2010. Outros cambiaron de especie obxectivo ou adaptaron as súas zonas de pesca”.

IMPACTO NOS PREZOS E NAS EXPORTACIÓNS

Durante a moratoria, os prezos da anchoa rexistraron un aumento significativo, especialmente en 2006, cando os prezos alcanzaron máximos históricos, chegando a 14€/kg en Francia. Trala crise, o sistema pesqueiro entrou nun novo réxime de prezos, que se estabilizaron en Francia pero continuaron baixando en España.

A nivel de exportacións, a moratoria impactou nas importacións de produtos frescos, mentres que as importacións de anchoas en conserva aumentaron notablemente, alcanzando as 10.000 toneladas en 2021. Villasante explicou que este aumento se debe á deslocalización de grandes plantas de procesado a Marrocos, onde o custo da man de obra é cinco veces menor.

Os investigadores esperan que esta análise retrospectiva sirva de base para comprender as respostas a longo prazo aos cambios socio-ecolóxicos na pesca e identifique mecanismos de gobernanza que apoien a sostibilidade dos sistemas pesqueiros fronte a futuras perturbacións.

ÚLTIMAS

Santiago aprobará unha nova ordenanza para regular o uso dos patíns eléctricos e bicicletas

O Concello de Santiago de Compostela ultima a aprobación definitiva dunha nova ordenanza de...

As longas colas na estación intermodal durante a fin de semana provocan queixas dos estudantes

Esta primeira fin de semana do curso universitario fixo repetir en Santiago as imaxes...

Un neno resulta ferido grave tras caer dun cuarto piso no Ensanche

Un neno de sete anos foi trasladado en estado grave ao Hospital Clínico de...

Un incendio no Milladoiro obriga ao desaloxo dun edificio de cinco plantas

Un incendio causado por un curtocircuíto obrigou a desaloxar na madrugada deste sábado a...

O Goberno inviste máis de 11 millóns de euros no mantemento das estradas en Galicia

A subdelegada do Goberno na Coruña, María Rivas, anunciou a publicación no BOE do...

O Sergas adxudica por 12 millóns en dous anos o novo contrato de ambulancias da área sanitaria á mesma UTE

O Servizo Galego de Saúde (Sergas) adxudicou por 12.043.950 euros, por un período de dous anos,...

Santiago acollerá os Energy Days para debater sobre enerxía, industria e dixitalización

A Cidade da Cultura de Santiago de Compostela será o escenario dos Energy Days,...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here