InicioCULTURA(VÍDEO) Rememorando o restaurante El Asesino, o icónico local compostelán que debutou...

(VÍDEO) Rememorando o restaurante El Asesino, o icónico local compostelán que debutou na Guía Michelin en 1929

Unha memoria culinaria e cultural de 139 anos que evolucionou dende ser o refuxio de grandes figuras literarias en Santiago de Compostela ata a súa recente transformación nun moderno restaurante de sushi

Publicado o

Por Míriam Ferraces Fernández

O restaurante El Asesino, situado na esquina entre Mazarelos e a Praza da Universidade en Santiago de Compostela, é unha das xoias históricas da cidade. Fundado en 1873, este establecemento converteuse rapidamente nun punto de encontro esencial para estudantes, profesores e figuras prominentes do mundo literario e cultural.

Arquivo – Cartel do restaurante El Asesino (Santiago) – Markel 2007 vía flikr

Durante os seus 139 anos de servizo, El Asesino destacou non só pola súa excelente gastronomía, senón tamén polas innumerables anécdotas que alí tiveron lugar. Unha das historias máis coñecidas que lle deu nome ao restaurante conta que, ao pouco de abrir, un cociñeiro intentaba capturar unha galiña que fuxía praza adiante, co coitelo en man, provocando que os estudantes comezasen a gritar “non a mates, asasino, asasino”. Esta curiosa escena quedou para sempre gravada na memoria colectiva, dándolle nome ao local.

O restaurante foi rexentado por diferentes xeracións da mesma familia e destacouse por pratos emblemáticos como a carne de tenreira asada, a paella, as luras en tinta e as ameixas á mariñeira. Ademais, os postres como os flans, o queixo con marmelo ou o leite fritido eran imprescindibles para calquera comensal.

Arquivo – Cociña do restaurante Asesino nunha imaxe antiga – Vicente Regueiro

El Asesino gozou dunha época dourada especialmente nos anos 30, cando foi mencionado na Guía Michelin, sendo o primeiro restaurante galego en recibir tal honra. Entre os seus clientes habituais destacaban figuras como Ramón María del Valle-Inclán, Federico García Lorca, Miguel de Unamuno e Antonio Machado, quen atopaban neste restaurante un lugar idóneo para a tertulia e o gozo gastronómico.

Con todo, o paso do tempo e as dificultades para manter o nivel culinario, especialmente tras o último traspaso en 2006, levaron ao peche definitivo do restaurante en 2012. O local permaneceu pechado e en estado de abandono durante case unha década ata que comezaron as obras de restauración, coa intención de reabrir como un espazo que mantivese o espírito auténtico de El Asesino.

Arquivo – Interior do restaurante Sibuya – Sibuya Urban Sushi Bar

A última transformación do lugar levou á apertura dun restaurante de cadea de sushi, adaptándose aos novos tempos e intentando atraer a unha nova xeración de composteláns e visitantes.

ÚLTIMAS

Santiago mantén o obxectivo de aplicar a taxa turística este outono

A portavoz do goberno local de Santiago de Compostela, Miriam Louzao, defendeu este luns...

Cristian Silva presenta o seu novo disco ‘Un home tranquilo’ en Santiago

O 12 de outubro ás 19:30, a Sala Capitol de Santiago acollerá a presentación...

Brión incorpórase ao sistema VioGén para reforzar a protección das vítimas de violencia de xénero

O Concello de Brión formalizou hoxe a súa adhesión ao sistema VioGén, impulsado polo...

Investigadores da USC avanzan en biomarcadores sanguíneos para detectar o risco de Alzheimer

O persoal investigador do Instituto de Psicoloxía da USC e do IDIS, avanzaron na...

Cristian Silva presenta o seu novo disco ‘Un home tranquilo’ en Santiago

O 12 de outubro ás 19:30, a Sala Capitol de Santiago acollerá a presentación...

Maré presenta a súa sexta edición e activa cinco días de música e encontro cultural en Compostela

O festival Maré abriu a súa sexta edición cunha presentación na sala Capitol na...

Compostela acollerá a segunda edición de ‘Mover os Marcos’ un encontro de debate para os mozos

Santiago de Compostela acollerá desde o 1 ata o 4 de outubro a segunda...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here