Un estudo publicado esta semana na revista científica Proceedings of the National Academy of Sciences demostra que o cultivo intensivo de millo no ‘US Corn Belt’, rexión agrícola que abrangue ata 13 estados dos Estados Unidos, contribúe a un aumento significativo das precipitacións na zona. Entre os autores deste traballo atópase Gonzalo Míguez Macho, profesor da Facultade de Física da Universidade de Santiago de Compostela (USC), quen colaborou con investigadores de Estados Unidos e China.
O estudo detalla como o cultivo de millo, predominante nesta rexión, incrementa os niveis de evaporación e transpiración durante a estación cálida, coincidindo co crecemento das plantas. Este fenómeno provoca un aumento do vapor de auga na atmosfera que, a gran escala, se traduce en maiores precipitacións.
Segundo explicou Míguez Macho, ‘a choiva na primavera e no verán adoita ser en forma de treboadas convectivas, que ás veces poden ser moi intensas’. O traballo tamén subliña que este proceso incrementa a ‘taxa de reciclaxe’ das precipitacións, que mide a proporción de choiva xerada pola evaporación local na mesma rexión.
A investigación atribúe o aumento da choiva a un incremento significativo da taxa de reciclaxe, que pasa dun 14% a un 18%. Este efecto é especialmente evidente en anos secos, cando a evapotranspiración local ten un papel máis relevante na xeración de humidade, fronte aos anos normais ou húmidos, nos que inflúe máis o transporte de humidade a gran escala.
A participación do profesor da USC na investigación reafirma o papel da universidade galega como un referente na investigación global sobre climatoloxía e interaccións ecosistémicas. Este traballo non só destaca o impacto humano nos ciclos naturais, senón que tamén achega novas perspectivas sobre os efectos do cultivo intensivo en contextos climáticos específicos.
Os resultados do estudo abren a porta a unha maior comprensión das dinámicas entre o uso agrícola do solo e os fenómenos meteorolóxicos rexionais, aportando datos esenciais para futuras investigacións e posibles aplicacións en políticas de xestión agrícola e ambiental.