InicioCULTURA(VÍDEO) Rememorando o restaurante El Asesino, o icónico local compostelán que debutou...

(VÍDEO) Rememorando o restaurante El Asesino, o icónico local compostelán que debutou na Guía Michelin en 1929

Unha memoria culinaria e cultural de 139 anos que evolucionou dende ser o refuxio de grandes figuras literarias en Santiago de Compostela ata a súa recente transformación nun moderno restaurante de sushi

Publicado o

Por Míriam Ferraces Fernández

O restaurante El Asesino, situado na esquina entre Mazarelos e a Praza da Universidade en Santiago de Compostela, é unha das xoias históricas da cidade. Fundado en 1873, este establecemento converteuse rapidamente nun punto de encontro esencial para estudantes, profesores e figuras prominentes do mundo literario e cultural.

Arquivo – Cartel do restaurante El Asesino (Santiago) – Markel 2007 vía flikr

Durante os seus 139 anos de servizo, El Asesino destacou non só pola súa excelente gastronomía, senón tamén polas innumerables anécdotas que alí tiveron lugar. Unha das historias máis coñecidas que lle deu nome ao restaurante conta que, ao pouco de abrir, un cociñeiro intentaba capturar unha galiña que fuxía praza adiante, co coitelo en man, provocando que os estudantes comezasen a gritar “non a mates, asasino, asasino”. Esta curiosa escena quedou para sempre gravada na memoria colectiva, dándolle nome ao local.

O restaurante foi rexentado por diferentes xeracións da mesma familia e destacouse por pratos emblemáticos como a carne de tenreira asada, a paella, as luras en tinta e as ameixas á mariñeira. Ademais, os postres como os flans, o queixo con marmelo ou o leite fritido eran imprescindibles para calquera comensal.

Arquivo – Cociña do restaurante Asesino nunha imaxe antiga – Vicente Regueiro

El Asesino gozou dunha época dourada especialmente nos anos 30, cando foi mencionado na Guía Michelin, sendo o primeiro restaurante galego en recibir tal honra. Entre os seus clientes habituais destacaban figuras como Ramón María del Valle-Inclán, Federico García Lorca, Miguel de Unamuno e Antonio Machado, quen atopaban neste restaurante un lugar idóneo para a tertulia e o gozo gastronómico.

Con todo, o paso do tempo e as dificultades para manter o nivel culinario, especialmente tras o último traspaso en 2006, levaron ao peche definitivo do restaurante en 2012. O local permaneceu pechado e en estado de abandono durante case unha década ata que comezaron as obras de restauración, coa intención de reabrir como un espazo que mantivese o espírito auténtico de El Asesino.

Arquivo – Interior do restaurante Sibuya – Sibuya Urban Sushi Bar

A última transformación do lugar levou á apertura dun restaurante de cadea de sushi, adaptándose aos novos tempos e intentando atraer a unha nova xeración de composteláns e visitantes.

ÚLTIMAS

Germán Prieto lanza o seu novo disco ‘Destino’: unha viaxe musical entre a emoción e a técnica

O recoñecido guitarrista e compositor Germán Prieto presenta o seu esperado novo álbum 'Destino'...

O centro de saúde de Conxo renóvase para estar listo a comezos de 2026

O conselleiro de Sanidade, Antonio Gómez Caamaño, visitou este mércores as obras de rehabilitación...

O Camiño de Santiago, máis seguro para as mulleres que camiñan soas

O delegado do Goberno en Galicia, Pedro Blanco, presentou en Pontedeume (A Coruña) a...

Localizan en Lavacolla o vehículo implicado na liorta mortal en Ribeira

Un dos vehículos implicados na liorta rexistrada na tarde do martes en Ribeira, A...

Germán Prieto lanza o seu novo disco ‘Destino’: unha viaxe musical entre a emoción e a técnica

O recoñecido guitarrista e compositor Germán Prieto presenta o seu esperado novo álbum 'Destino'...

O Festival Atlántica reivindica a memoria de Castelao e a forza colectiva da palabra

O Festival Internacional Atlántica continúa este martes 1 de xullo en Santiago de Compostela...

The Rapants inauguran o ciclo ‘Atardecer no Gaiás’ con once concertos ata agosto

O ciclo de concertos Atardecer no Gaiás regresa este xoves á praza central da...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here