InicioECONOMÍAO GDR Terras de Compostela presenta a campaña ‘Comedores Responsables KM0’ para...

O GDR Terras de Compostela presenta a campaña ‘Comedores Responsables KM0’ para impulsar o consumo local

Publicado o

Xornal de Compostela

A sede do GDR Terras de Compostela acolleu este mércores a presentación oficial do programa Comedores Responsables KM0, unha campaña pioneira en Galicia que pretende favorecer a incorporación de produtos de proximidade e de tempada nos comedores colectivos. A iniciativa está coordinada pola Asociación Terras de Compostela e conta con financiamento da Axencia Galega de Desenvolvemento Rural (Agader) a través dun convenio cos GDR. Desenvolverase ao longo dos anos 2025, 2026 e 2027.

No acto participaron representantes da Xunta de Galicia e do propio GDR, entre eles Paz Rodríguez Rivera, directora xeral da Axencia Galega de Desenvolvemento Rural; M. Guarina Rey Vázquez, presidenta do GDR Terras de Compostela; Chefa Fernández, xerente do GDR; Sagrario Pérez Castellanos, subdirectora xeral de Estilos de Vida Saudables da Consellería de Sanidade; e Francisca Gago Guillán, subdirectora de Relacións cos GDR.

O proxecto está aliñado coa estratexia europea Da Granxa á Mesa e co Real Decreto 315/2025, que obriga a partir de abril de 2026 a que os comedores escolares inclúan unha porcentaxe significativa de froitas e verduras frescas, locais e de tempada. Neste contexto, Comedores Responsables KM0 pretende acompañar escolas, residencias e outros centros na adaptación á nova normativa, ofrecendo información, formación e apoio na xestión.

A presidenta do GDR Terras de Compostela destacou que o programa é “unha oportunidade para dinamizar o noso medio rural, reforzando o papel dos produtores locais, pequenos transformadores e empresas agroalimentarias, ao tempo que se promove unha alimentación máis saudable para a cidadanía”.

A campaña estrutúrase en tres piares: priorizar o consumo local fronte ao global, apoiar o desenvolvemento económico e social do rural galego e fomentar un modelo de consumo sostible que contribúa a unha sociedade máis sa.

Os GDR salientaron tamén o carácter colectivo da proposta, baseada en sinerxías entre administracións, centros educativos, produtores e familias, co obxectivo de avanzar cara a un modelo alimentario máis equilibrado. Ademais, en outubro celebraranse presentacións en cada un dos Grupos de Desenvolvemento Rural de Galicia para dar a coñecer os detalles a todos os colectivos implicados.

ÚLTIMAS

Santiago celebra 40 anos como Patrimonio da Humanidade e redefine os seus retos de futuro

Santiago de Compostela celebrou este venres o 40º aniversario da súa declaración como Patrimonio...

Os piquetes impiden a saída dos servizos mínimos e Santiago queda sen autobuses a primeira hora

O transporte urbano e interurbano de Santiago quedou paralizado a primeira hora deste xoves...

Sumar plantexa a incorporación de Mercedes Rosón á súa estratexia para 2027

A Asemblea de Sumar Terras de Compostela aprobou por unanimidade a súa nova dirección...

Ence leva o conflito laboral a Santiago cunha nova xornada de folga e mobilizacións o martes

Os traballadores e traballadoras de Ence en Lourizán volveron sacar o conflito laboral fóra...

Ence leva o conflito laboral a Santiago cunha nova xornada de folga e mobilizacións o martes

Os traballadores e traballadoras de Ence en Lourizán volveron sacar o conflito laboral fóra...

Os Bonos Corazón mobilizan preto de dous millóns de euros no comercio local de Santiago en 2025

O programa municipal Bonos Corazón pechou o ano cun balance que, segundo destacou a concelleira...

A IA e a Xeración Z centran o Foro Talentia celebrado hoxe en Santiago

O Palacio de Congresos acolleu esta tarde unha nova edición do Foro Talentia, un...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here