InicioECONOMÍAA USC analiza os cambios no sistema pesqueiro da anchoa no Golfo...

A USC analiza os cambios no sistema pesqueiro da anchoa no Golfo de Biscaia tras o colapso entre 2005 e 2010

Un estudo interdisciplinar da universidade compostelá revela que, malia a recuperación do stock de anchoa, o sistema socio-ecolóxico non recuperou as súas características previas

Publicado o

Xornal de Compostela

O sistema socio-ecolóxico da pesca da anchoa no Golfo de Biscaia experimentou importantes transformacións tras o peche da pescaría entre 2005 e 2010. Estas mudanzas foron analizadas na investigación internacional titulada ‘A systemic approach to analyzing post-collapse adaptations in the Bay of Biscay anchovy fishery’, recentemente publicada na revista científica Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. O estudo contou coa participación do profesor da Universidade de Santiago de Compostela e membro do CRETUS, Sebastián Villasante.

O traballo, que se posiciona como o primeiro estudo interdisciplinar sobre o impacto do peche desta especie en España e Francia, destaca que, malia a recuperación da poboación de anchoa, o sistema pesqueiro non volveu ao seu estado anterior ao colapso, perdéndose características socio-económicas significativas.

RESPOSTAS DESIGUAIS ANTE O COLAPSO

Os investigadores constataron que as perdas e ganancias derivadas do colapso da pesca da anchoa variaron entre os diferentes actores do sistema pesqueiro. En Francia, a redución máis significativa produciuse nos arrastreiros peláxicos, cunha diminución do 70% da flota. Pola súa banda, a flota vasca de cerqueiros tamén experimentou unha redución do 40% entre 2001 e 2009, mentres que a española viu reducida a súa capacidade nun 22%.

En Galicia, unha das rexións máis importantes para a pesca da anchoa en España, os comportamentos foron diferentes. Segundo o profesor Villasante, “moitos profesionais desprazáronse temporalmente ao sector da construción, pero volveron á pesca unha vez recuperado o stock na década de 2010. Outros cambiaron de especie obxectivo ou adaptaron as súas zonas de pesca”.

IMPACTO NOS PREZOS E NAS EXPORTACIÓNS

Durante a moratoria, os prezos da anchoa rexistraron un aumento significativo, especialmente en 2006, cando os prezos alcanzaron máximos históricos, chegando a 14€/kg en Francia. Trala crise, o sistema pesqueiro entrou nun novo réxime de prezos, que se estabilizaron en Francia pero continuaron baixando en España.

A nivel de exportacións, a moratoria impactou nas importacións de produtos frescos, mentres que as importacións de anchoas en conserva aumentaron notablemente, alcanzando as 10.000 toneladas en 2021. Villasante explicou que este aumento se debe á deslocalización de grandes plantas de procesado a Marrocos, onde o custo da man de obra é cinco veces menor.

Os investigadores esperan que esta análise retrospectiva sirva de base para comprender as respostas a longo prazo aos cambios socio-ecolóxicos na pesca e identifique mecanismos de gobernanza que apoien a sostibilidade dos sistemas pesqueiros fronte a futuras perturbacións.

ÚLTIMAS

Rueda defende que a taxa turística debería solucionar os problemas de afluencia en Santiago

O presidente da Xunta de Galicia, Alfonso Rueda, reafirmou a súa posición respecto á...

O Concello de Ames organiza a XXIII Carreira Pedestre Popular con 10 quilómetros de circuíto homologado

O vindeiro domingo 20 de outubro, Bertamiráns acollerá a XXIII Carreira Pedestre Popular do...

O VI Festival Ateneo Barroco arrinca en Compostela cunha invitación a gozar da cultura

O VI Festival de Música Antiga e Barroca Ateneo Barroco, organizado polo Ateneo de...

Comeza en Compostela un novo curso de aspirantes a maquinista

Este mércores 18 de setembro arranca no Centro de Formación de Renfe en Santiago...

Pedro Blanco destaca a lealdade institucional como clave para o progreso de Galicia

O delegado do Goberno en Galicia, Pedro Blanco, sinalou este martes que a lealdade...

O Goberno inviste máis de 11 millóns de euros no mantemento das estradas en Galicia

A subdelegada do Goberno na Coruña, María Rivas, anunciou a publicación no BOE do...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here